Werken aan dierenwelzijn met verhalen over échte dieren

2 januari 2023

Al eeuwenlang worden dierlijke personages in verhalen voorgesteld als mensen. Of is het misschien net andersom? Personages die zich in verhalen menselijk gedragen, krijgen een dierlijk uiterlijk. Welke gevolgen heeft het vermenselijken van dieren in kinderliteratuur? En hoe kan je dierenverhalen inzetten als je in de klas werkt rond dierenwelzijn? Ontdek het in deze blogpost!

door Sarah Van der Aa

Masker boer trans links

Het lijkt een ideaal format: een verhaal met in de hoofdrol dieren die zich als mensen gedragen. Fabeltjesland, Musti, Nijntje, Dribbel, Peppa Pig: stuk voor stuk razend succesvolle kinderreeksen die zelfs na jaren niet aan populariteit inboeten. Het idee is niet nieuw. Zelfs vóór het ontstaan van de boekdrukkunst waren vermenselijkte dieren al trendy. Kijk maar naar de Fabelsvan Jean de La Fontaine of naar het magnum opus Van den Vos Reynaerde.

De vroegste Nederlandstalige literatuur zette een gebruik in gang dat tot vandaag doorwerkt: antropomorfisme, het toekennen van typisch menselijke eigenschappen aan dieren. Een koppige ezel, een sluwe vos, een bange wezel of een machtige leeuw als koning van het dierenrijk. Het mag dan cliché klinken, toch werkt het entertainend. En vandaag vooral voor kinderen.

Wat brengt antropomorfisme teweeg?

In de blogpost over antropomorfisme kon je de voor- en nadelen van het vermenselijken van dieren al ontdekken. We zijn meer geneigd om empathisch of respectvol om te gaan met een wezen als het menselijke trekken heeft, maar langs de andere kant dreigen we daardoor de eigenheid van de dieren uit het oog te verliezen.

In de middeleeuwse literatuur, en soms nog steeds in de hedendaagse kinderliteratuur, heeft antropomorfisme een welbepaald doel. Het laat ons vanop een afstand naar onszelf kijken en vergroot bepaalde kenmerken van onszelf uit, zoals een karikatuur. Daardoor kunnen we onszelf relativeren en met onze eigen trekjes lachen.

Vaak zie je in kinderboeken dat dieren zich eerst ongehoorzaam gedragen en daaruit iets leren. Of ze krijgen te maken met een confronterende gebeurtenis, zoals pestgedrag of een overlijden. Door de ogen van het dier verwerft het kind inzicht in de eigen gevoelens en in de gevolgen van het eigen gedrag. In die zin kan antropomorfisme een hulpmiddel zijn om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.

DWZ reynaerd

Het dier als dier

Als je in de klas werkt rond dierenwelzijn, is het zinvol om de typisch dierlijke behoeften niet te vergeten. Het is dan waardevol om ook materiaal aan te bieden dat het dier toont als dier: in de natuurlijke omgeving, terwijl het activiteiten doet die het dier zelf leuk vindt en voeding eet die het lekker vindt. Vermenselijkte dieren zijn zo populair dat het soms wat zoeken is naar kinderboeken met échte dieren. Daarom selecteerde Oog in oog enkele inspirerende voorbeelden die kinderen verhalend de eigenheid van dieren laten ontdekken.

Een vis met heimwee naar zee en poezen met een eigen willetje

Werk je in de klas rond het welzijn van huisdieren? Een aanrader is dan ‘Amelie en haar vis’ van Helga Bansch. Tijdens een vakantie aan zee ontwikkelt Amelie een hechte vriendschap met een visje uit de zee. Elke dag ontmoeten ze elkaar in het water, totdat Amelie besluit de vis naar huis mee te nemen in een bokaal. Als het visje niet meer wil eten en duidelijk ongelukkig blijkt, laat ze het weer vrij in zee. Een simpel maar treffend verhaal dat dierethiek op een eenvoudige manier verduidelijkt.

Amelie en haar vis
Helga Bansch

Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2013
3-6 jaar

Een ander waarheidsgetrouw boek in het thema huisdieren is ‘Knoeipoezen’. Het boek volgt katten Pimpel en Flik in hun dagelijkse avonturen. Ze doen typische kattendingen die mensen niet altijd fijn vinden: kattenbrokken eten, een vogeltje vangen en op het aanrecht kruipen. Het boek besluit dat deze twee schatten van katten ondanks hun eigen willetje toch onweerstaanbaar zijn. Een perfect verhaal om het typische gedrag van katten te onderzoeken met de kinderen. De illustraties van Zilveren Penseel-winnaar Fleur van der Weel maken het verhaal sprekend.

Knoeipoezen

Knoeipoezen
Fleur van der Weel

Uitgeverij: Querido, 2020
3-12 jaar

Dieren in hun eigen prachtige omgeving

Droom jij bij kinderboeken soms alleen al weg door de wonderlijke beelden? Dan vind je hieronder enkele pareltjes die de natuurlijke omgeving van dieren prachtig én waarachtig illustreren.

‘Welkom thuis Bever!’ van Magnus Weightman en Esther Werf vertelt het verhaal van Bever die verdwaalt. Op weg naar huis krijgt Bever samen met de lezer een inkijk in verschillende nesten van dieren, zoals dat van de ooievaar, van de wevervogels, van de mieren, van de bijen. De schitterende illustraties van de nesten zijn met bijzonder oog voor detail uitgewerkt.

Welkom thuis Bever

Welkom thuis, Bever!
Magnus Weightman, Esther Werf

Uitgeverij: Clavis, 2017
3-12 jaar

Een prentenboek met een gelijkaardige insteek in een heel andere omgeving is ‘Sepia’. Diep in de zee raakt Sepia het inktvisje op een dag de weg naar huis kwijt. Op de terugweg ontmoet Sepia allerlei zeedieren. De typische eigenschappen van de dieren komen aan bod, zoals haringen die in formatie zwemmen. De magnifieke illustraties van Susanne Timbers geven een haast magische, maar toch realistische zeewereld weer. Achterin het boek vind je ook uitklapbare pagina’s met de ‘superpowers’ van de inktvis. Een ideaal boek om te werken rond de zee en de eigenheid van zeedieren.

Sepia
Susanne Timbers

Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2019
3-12 jaar

Een laatste suggestie in de categorie ‘mooie plaatjes’ is ‘Laat ze niet verdwijnen’ van Chelsea Clinton, dochter van voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton en voormalig minister van Buitenlandse zaken Hilary Clinton. Dit boek is een aanrader om te werken rond exotische dieren. Het focust op twaalf diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn. De mooie illustraties van Gianna Marino portretteren de dieren in hun eigen vertrouwde leefomgeving. Elke diersoort is voorzien van een korte voorstelling, enkele belangrijke kenmerken en paginagrote prenten.

Laat ze niet verdwijnen

Laat ze niet verdwijnen!
Chelsea Clinton, Gianna Marino

Uitgeverij: Leopold, 2020
4-8 jaar

Door de ogen van een dier

Het grote inlevingsvermogen van kinderen is duidelijk een troef als je werkt rond dierenwelzijn. Niets beters om de noden van dieren te verkennen dan je helemaal in hun rol te verplaatsen! Hieronder vind je enkele boeken die inleving vergemakkelijken. De dieren in deze boeken komen dichter bij de kinderen door vergelijking en niet door vermenselijking.

In ‘De allerbeste neuzen, oren, ogen’ toont auteur Helen Rundgren welke dieren heel speciale zintuigen hebben en hoe ze die gebruiken. Het boek is opgevat als een wedstrijd en vormt een ideale inspiratiebron voor de kinderen om via al hun zintuigen in de huid van dieren te kruipen.

De allerbeste neuzen, oren, ogen
Helen Rundgren, Ingela Arrhenius

Uitgeverij: Nbd/Biblion, 2015
4-12 jaar

In ‘Mijn papa is het grootst’ van Henriëtte Boerendans scheppen de dieren op over hun papa. Ze verwijzen daarbij telkens naar de specifieke kenmerken van hun papa en dus van hun diersoort. Een leuk vertrekpunt voor de kinderen om hun vader te vergelijken met die van andere dieren. Het boek is fraai geïllustreerd met zeefdrukken. Je kan het in zijn geheel lezen of losse dieren uitkiezen om te belichten.

Mijn papa is het grootst

Mijn papa is het grootst
Henriëtte Boerendans

Uitgeverij: Gottmer, 2019
3-12 jaar

Ellis in hondenland

In 2023 bracht Kelly Bervoets dit boek met twee knappe verhalen uit. Wij geven het graag een plekje in dit blogbericht.

In de verhalen Hondenland, daar bij het paarse strand en Chillen in plaats van gillen kom je van alles te weten over honden, hun behoeften en hun taal. Er wordt ook goed uitgelegd hoe je respectvol en gepast met deze viervoeters kan omgaan.

Kelly ontwikkelde Ellis in Hondenland vanuit haar missie om zo veel mogelijk kinderen en honden veilig en gelukkig te maken/houden in interactie met elkaar. Bovendien wenst ze hiermee de drempel naar hulp alsook het gevoel van schaamte te verlagen bij kinderen (en volwassenen) met angst voor honden.

Warm aanbevolen voor kinderen die met honden opgroeien of regelmatig met honden in contact komen!

Cover Ellis twee verhalen

Ellis in Hondenland
Kelly Bervoets

Uitgegeven in eigen beheer, 2023
4-14 jaar

Meer info: www.ellisinhondenland.com

Bewust omgaan met dieren

Het is dus soms een beetje zoeken naar boeken waarin dieren voorgesteld worden als echte dieren, met hun typische karaktereigenschappen en behoeften. In andere verhalen hebben de dieren misschien wel hun eigenheid, maar zijn ze dan weer eigendom van de mens. Denk bijvoorbeeld aan boekjes over de dierentuin, waarin de dieren onlosmakelijk verbonden worden aan kooien en verzorgers.

Toch is het de moeite waard om materiaal aan te bieden waarin dieren ‘dieren’ zijn in hun natuurlijke omgeving en om met de kinderen in gesprek te gaan over de behoeften van verschillende diersoorten. Zo leren kinderen meer over de dieren en ervaren ze meteen dat dieren heel eigen noden en voorkeuren hebben waar mensen rekening mee kunnen houden. Dat motiveert hen om nu en later hun verantwoordelijkheid op te nemen in de omgang met dieren.

Boekenlijst

De boeken uit dit blogbericht en nog meer geschikte boeken voor dierenwelzijn vind je in onze Oog in oog boekenlijst bij onze klasmaterialen.

Jouw boekentips?

Heb je zelf ergens een boek gezien waar dieren geen kleren dragen of bij elkaar op de thee gaan? Waar dieren niet naar school gaan of een ritje maken met de auto? Waar ze simpelweg als dieren worden voorgesteld, bij voorkeur in hun natuurlijke omgeving?

Geef ons een seintje via info@dierenwelzijnindeklas.be. Dan kunnen we jouw boekentip onderzoeken en eventueel opnemen in onze lijst. Zo help je ook jouw collega-speurders om geschikte boeken te vinden als je rond dierenwelzijn werkt.