Gezelschapsdieren

Er komt veel kijken bij de verzorging van een hond, een kat, een konijn of een ander gezelschapsdier. Een dier vraagt verzorging, aandacht, tijd en geld. Bovendien heeft elk dier eigen behoeften. Een dier in huis halen moet dan ook echt een bewuste keuze zijn.

Masker hond trans links

Mensen halen om verschillende redenen een dier in huis. Een dier houden brengt verantwoordelijkheden en gevolgen met zich mee. Het is belangrijk dat ook kinderen en jongeren dat beseffen.

In dit thema onderzoeken de leerlingen aan de hand van de vijf vrijheden – die aangebracht werden in het thema dierenwelzijn – de behoeften van verschillende gezelschapsdieren.

In het kleuteronderwijs en de eerste graad van het lager onderwijs onderzoeken we samen met de kinderen de behoeften van de hond, de kat, het paard, de kip, het konijn en de cavia.

In de tweede en derde graad van het lager onderwijs en in het secundair onderwijs behandelen we naast de behoeften van de gezelschapsdieren ook de oorzaken en de gevolgen van de keuze om een dier in huis te halen, onderzoeken we waarom sommige dieren in asielen terechtkomen en bekijken we complexe situaties rond gezelschapsdieren vanuit verschillende perspectieven.

Informeer je!

Denk na voor je een dier in huis haalt. Informeer je goed over de noden van het dier, zowel qua huisvesting als verzorging, tijdsinvestering en kosten. Op www.huisdierinfo.be vind je algemene informatie over het houden van dieren en hoe je tegemoet komt aan hun behoeften.

Masker dierenarts trans links

Lessen over het thema

GEZ kk 5 cavia

Les 5: Cavia-inspecteurs

Kleuteronderwijs
Jongste kleuters , Oudste kleuters
Gezelschapsdieren
GEZ 3sec 4 konijn en cavia

Les 4: Het perspectief van een gezelschapsdier

Secundair onderwijs
3e graad
Gezelschapsdieren
GEZ 3sec 3 vissen

Les 3: Een gezelschapsdier een goed idee?

Secundair onderwijs
3e graad
Gezelschapsdieren