Gezelschapsdieren

Er komt veel kijken bij de verzorging van een hond, een kat, een konijn of een ander gezelschapsdier. Een dier vraagt verzorging, aandacht, tijd en geld. Bovendien heeft elk dier eigen behoeften. Een dier in huis halen moet dan ook echt een bewuste keuze zijn.

Masker hond trans links

Mensen halen om verschillende redenen een dier in huis. Een dier houden brengt verantwoordelijkheden en gevolgen met zich mee. Het is belangrijk dat ook kinderen en jongeren dat beseffen.

In dit thema onderzoeken de leerlingen aan de hand van de vijf vrijheden – die aangebracht werden in het thema dierenwelzijn – de behoeften van verschillende gezelschapsdieren.

In het kleuteronderwijs en de eerste graad van het lager onderwijs onderzoeken we samen met de kinderen de behoeften van de hond, de kat, het paard, de kip, het konijn en de cavia.

In de tweede en derde graad van het lager onderwijs en in het secundair onderwijs behandelen we naast de behoeften van de gezelschapsdieren ook de oorzaken en de gevolgen van de keuze om een dier in huis te halen, onderzoeken we waarom sommige dieren in asielen terechtkomen en bekijken we complexe situaties rond gezelschapsdieren vanuit verschillende perspectieven.

Informeer je!

Denk na voor je een dier in huis haalt. Informeer je goed over de noden van het dier, zowel qua huisvesting als verzorging, tijdsinvestering en kosten. Op www.huisdierinfo.be vind je algemene informatie over het houden van dieren en hoe je tegemoet komt aan hun behoeften.

Masker dierenarts trans links

Lessen over het thema

GEZ 2sec 3 hond close

Les 3: Behoeften van mens en dier

Secundair onderwijs
2e graad
Gezelschapsdieren
GEZ 1lag 5 cavia

Les 5: De cavia

Lager onderwijs
1e graad
Gezelschapsdieren
GEZ 23lag 4 Een dier in huis

Les 4: Een dier in huis

Lager onderwijs
2e graad , 3e graad
Gezelschapsdieren