Blog

Dierenwelzijn in de Belgische Grondwet: Een grote stap voor onze dierenvrienden
In 2024 heeft België een bijzondere stap gezet: dierenwelzijn is voor het eerst opgenomen in de Belgische Grondwet. Dat betekent dat onze dierenvrienden vanaf nu een speciale plek krijgen in het hoogste staatsdocument van het land. Maar wat houdt dat eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk?
Een uitstap: dierenwelzijn in de buurt
Een dagje speeltuin, een stadswandeling of een bezoekje aan een museum, dat heb je als leerkracht vast al eens met je klas gedaan. Maar ben je al eens naar een asiel, een dierenarts of een fokker geweest? We geven je graag wat inspiratie om de schoolomgeving te verlaten en rond dierenwelzijn te gaan werken.

Achter de schermen: Minister Weyts in de Sint-Norbertusschool
Wat een gezellige boel was het laatst in de Sint-Norbertusschool in Heverlee! Tijdens een bijzonder persmoment kwam Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, langs om het gloednieuwe en gratis begeleidingstraject van ‘Oog in oog’ officieel te lanceren. Lees snel mee en neem een kijkje achter de schermen van deze spannende ontmoeting.
4 jaar Oog in oog in beeld
Al sinds 2019 wordt er hard gewerkt aan het project Oog in oog. Benieuwd hoe het er voor en achter de schermen aan toe gaat? We vertellen het je in woord en beeld.

Werken aan dierenwelzijn met verhalen over échte dieren
Al eeuwenlang worden dierlijke personages in verhalen voorgesteld als mensen. Welke gevolgen heeft het vermenselijken van dieren in kinderliteratuur? En hoe kan je dierenverhalen inzetten als je in de klas werkt rond dierenwelzijn?

Landbouwdieren in het onderwijs
Waarom is het belangrijk om het over landbouwdieren te hebben in het kleuter-, lager en secundair onderwijs? En hoe ga je met een waaier aan tegenstrijdige meningen om?

Inspiratie: werken rond de vijf symbolen in de kleuterklas
Je kan fijn met kleuters rond de vijf symbolen van dierenwelzijn werken. Hoe? Dat lees je in dit blogbericht!

De vijf vrijheden van dierenwelzijn: een blik op het kader
Het kader van de 'vijf vrijheden' is de rode draad in ons lesmateriaal. Maar waar komt het kader vandaan? En volstaat het nog de dag van vandaag?

Gebruik de meningen van je leerlingen om je les meer diepgang te geven
De mening van je leerlingen gebruiken in je lessen rond complexe onderwerpen biedt meer voordelen dan je denkt. Maar hoe doe je dat?